#Het Brandweerkorps

donderdag
27 maart 1997
Moeder en 5 kinderen
bij brand omgekomendoor Wil van Barneveld en Dominique Weesie – DEN HAAG, donderdagDe grote uitslaande brand die dinsdagnacht in Den Haag het leven koste aan zes mensen van een Turkse familie is waarschijnlijk aangestoken.Dat blijkt uit een verklaring van de vader, Zeki Kosedag (36), die het verschrikkelijke drama overleefde. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. Zij onderzoeken onder meer naar een mogelijk verband tussen de brand met dodelijke afloop in de Frans Halsstraat en twee andere aanslagen eerder op de avond in de Schilderswijk.

Bij de brand kwam de 33-jarige moeder Mahi Kosedag en vijf van haar tien kinderen om. Het betreft drie meisjes: Aysel (11), Sevgul (10) en de anderhalve maand oude baby Hurriye. Ook de zoontjes Muhamet (5) en de 3-jarige Yakup overleefden de vuurzee niet.

Gebroken benen

De 15-jarige dochter Nuran wist zich te redden door uit het raam te springen. Zij is met twee gebroken benen opgenomen in het Leyenburg-ziekenhuis. Haar 9-jarig broertje Resat werd ernstig gewond overgebracht naar het brandwondenziekenhuis in Rotterdam. Drie kinderen van de familie Kosedag bleven ongedeerd.

De felle brand ontstond ‘s nachts om half een in het portiek van het in totaal drie etages tellende pand. De brandweer, die met groot materieel uitrukte, wist zeven mensen uit het volledig in lichterlaaie staande woonhuis te redden. Op het moment dat de hulpverleners arriveerden stuitten ze op de vader des huizes. Deze stond op straat in paniek te gebaren dat zich in de woning nog familieleden bevonden. Eenmaal binnen vond de brandweer de ontzielde lichamen van de moeder en vier van haar kinderen. De anderhalve maand oude baby overleed later op de dag in het ziekenhuis.

Fles benzine

De Turkse man heeft tegenover directeur A. Daskapan van de Regionale Steunfunctie Allochtonen (RSA) verklaard, een explosie te hebben gehoord, waarna de woning aan de Frans Halsstraat binnen de kortste keren in lichterlaaie stond. “Hij vertelde mij dat hij was wakker geworden door een harde knal. Toen hij ging kijken zag hij dat er brand was ontstaan beneden bij de voordeur. Later bleek ook het raampje van de voordeur ingeslagen en is er in de straat een fles met benzine gevonden”, aldus de directeur van RSA.

De politie Haaglanden wenste echter gisteren nog geen enkele mededeling te doen over de mogelijke oorzaak van de brand.

Den Haag werd dinsdagavond al opgeschrikt door twee aanslagen op Turkse doelen die op een steenworp afstand van de woning liggen: het multiculturele centrum Azerbadjan aan de Kaapstraat en een Islamitisch jongerencentrum aan de Koningstraat. Bij beide aanslagen werd een molotov-cocktail gebruikt. Voor zover bekend vielen hierbij geen gewonden.

In de loop van de nacht kon de politie vijf verdachten van deze aanslagen aanhouden. De politie liet gisteren desgevraagd weten dat de vijf arrestanten, allen Hagenaars, ook worden verhoord in verband met betrokkenheid bij de dramatische brand met dodelijke afloop in de Frans Halsstraat.

De zes stoffelijke overschotten worden volgens de RSA nog deze week naar Turkije overgevlogen. Daar zullen zij worden begraven in het dorpje Gozaydinin in de provincie Agri.